Bels lijntje is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout (31,14 km).

Tot 1865 werd het hele gebied tussen Turnhout en Baarle-Nassau beheerst door uitgestrekte heidevelden. In dat jaar werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, en werd het station Weelde- Merksplas gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door

de ‘Grande Central Belge’. Hierdoor kreeg de spoorlijn in de Noord- Brabantse volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd.

De verwachtingen over de lijn waren te hoog gespannen. Reeds in de beginjaren bleven de activiteiten beneden het verhoopte peil. De GCB had geen concessie meer om tussen Lier en Turnhout te rijden, alsook door het gereedkomen van de Moerdijkbrug in 1872.

In 1898 werd het Nederlandse deel eigendom van de Staatsspoorwegen. Omdat de verbinding Parijs – Amsterdam (via Turnhout-Tilburg) het kortst was, wilde men deze lijn uitbouwen.

In 1906 werd het spoorwegemplacement Weelde-Statie / Baarle-Nassau- Grens in gebruik genomen. Dit emplacement omvatte een stationsgebouw van 167 meter lengte, naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom, douaneloodsen, een locomotievenloods met draaischijf, een reservoir- gebouw en diverse seinwachtershuisjes. Aan beide zijden van de grens

lag een rangeerterrein met 24 sporen naast elkaar!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de lijn door de Duitsers bij de grens met prikkeldraad in tweeën gedeeld, maar na 1918 werd het treinverkeer opnieuw gestart. Stilaan kwam er meer concurrentie van het busverkeer. In 1934 werd het personenvervoer definitief gestaakt.

In 1959 werd het grootste deel van het ‘nieuwe’ stationsgebouw van Baarle- Nassau-Grens gesloopt. De goederentrein reed toen nog tweemaal per dag. Op 1 juni 1973 reed de laatste officiële trein. Van 1974 tot 1982 reed de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout (SSTT) met toeristische stoomtrein- ritten van Tilburg tot de grens en terug.

In 1986 werden de rails en bielzen vanaf Turnhout tot aan de grens op- gebroken en 1989 werd over deze bedding een fietspad aangelegd…

In contact komen met Spoorhuis

Heeft u een vraag? Bel dan naar +32(0)14/63.36.39 of +31(0)13/590.73.79 of vul onderstaand formulier in, en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Start typing and press Enter to search